20 April 2019 01:09

2.00-4.00ptg

8.00pg-12.00tgh &
2.45-4.00ptg

Ibu bapa dialu-alukan hadir ke sekolah untuk berurusan dengan pengetua/guru-guru tentang masalah persekolahan anak-anak. Untuk ini, sila berurusan di pejabat sekolah pada waktu pejabat. Tetapkan janji temu (appointment) terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

PT3 (Ujian Bertulis) 2019

SPM 2019

· Guests Online: 1

· Members Online: 0

· Total Members: 1,110
· Newest Member: BrianBrugs
Peribahasa Melayu dan Nilai Kesantunan
Nur Athirah Binti Anuar, 5 Pluto

Yang Berusaha, Pn. Rosimawati, Pengetua SMK Seri Hartamas. Pn. Lim, Guru Pentadbir.En. Kamarul, Guru kanan kokurilukulum. Guru-guru dan pelajar –pelajar sekalian. Saya Nur Athirah bt. Anuar dari kelas 5 Pluto ingin menyampaikam pengucapan awam yang bertajuk ‘Peribahasa Melayu dan Nilai Kesantunan’.

Umum mengetahui bahawa menjadi alat penuturnya berkomunikasi dan sebagai cerminan budaya prndukungnya.Bahasa dengan budaya masyarakat yang mendukungnya mempunyai pertalian yang erat.Misalnya, bahasa Melayu menjadi alat komunikasi dan cerminan budaya masyarakat Nusantara, amnya.

Hal ini bertepatan dengan pandangan Silzer bahawa bahasa dan budaya merupakan dua fenomena yang terikat antara satu sama lain. Apa-apa yang terlihat pada budaya akan tergambar pada bahasa. Begitu juga sebaliknya. Dalam amalan budaya masyarakat Melayu tradisional, kesopanan atau budi bahasa merupakan unsur yang amat penting.

Bersopan santun atau berbudi bahasa sudah menjadi sebahagian cara hidup masyarakat Melayu tradisional. Mereka yang tidak berbudi bahasa atau bersopan santun akan dianggap melanggar tatasusila budaya dan kurang berbahasa. Misalnya, dalam masyarakat Melayu tradisional, seseorangketua masyarakat, dianggap tidak berbudi bahasa. Dia melanggar budaya masyrakatnya dan wajar dikenakan hukuman yang setimpal dengan perbuatannya itu.

Masyarakat Melayu trasional mencipta sesuatu peribahasa berdasarkan sifat dan perlakuan manusia dengan sifat unsur atau objek di sekeliling mereka. Oleh hal demikian, lahirlah peribahasa atau perumpamaan seperti ‘masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak’ dan sebagainya.

Wanita dikaitkan dengan nilai-nilai kesopanan, kelembutan dan keindahan yang dikaitkan dengan objek atau unsure yang mempunyai cirri-ciri sedemikian yang sinonim dan disukai oleh wanita seperti emas,bunga, bulan purnama dan sebagainya. Contohnya, ‘emas baru disepuh’ ( seseorang perempuan yang elik paras rupanya).

Jelaslah bahawa bahasa Melayu kaya dengan nilai-nilai kesantunan seperti yang diungkapkan melalui peribahasa. Nilai kesopana ini sejajar dengan nilai-nilai dalam agama Isla . Peribahasa juga dicipta oleh pendukungnya untuk pelbagai fungsi seperti mendidik jiwa dan perlakuan manusia supaya bersopan. Sekian terima kasih.