27 March 2019 09:02

2.00-4.00ptg

8.00pg-12.00tgh &
2.45-4.00ptg

Ibu bapa dialu-alukan hadir ke sekolah untuk berurusan dengan pengetua/guru-guru tentang masalah persekolahan anak-anak. Untuk ini, sila berurusan di pejabat sekolah pada waktu pejabat. Tetapkan janji temu (appointment) terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

PT3 (Ujian Bertulis) 2019

SPM 2019

· Guests Online: 2

· Members Online: 0

· Total Members: 1,110
· Newest Member: BrianBrugs
Articles: PENDIDIKAN
BEZA PT3 DENGAN PMR
Tidak dinafikan ramai yang ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kaedah Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang menggantikan Penilaian Mene­ngah Rendah (PMR). Ikuti temubual wartawan Harian Metro Rosyahaida Abdullah bersama Ketua Sektor Pengendalian Peperiksaan Mene­ngah Rendah dan Rendah Lembaga Peperiksaan (LP) Johara Abdul Wahab mengenai PT3. Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/29

KAJIAN TINDAKAN MERIT GURU CEMERLANG
PEMBENTANGAN kertas kajian tindakan yang bermakna dan berkesan kepada pengajaran dan pembelajaran akan dijadikan kriteria asas pemberian merit dalam pemilihan Guru Cemerlang. Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20130701/pe_01/Kajian-tindakan--merit-guru-cemerlang#ixzz2Xu8jh7xn © Utusan Melayu (M) Bhd

KEPERCAYAAN KUNCI KEPADA KECEMERLANGAN
PADA masa lampau, kecemerlangan sering disalah tafsir. Kebanyakan orang menganggap cemerlang hanya milik orang-orang yang dikatakan pintar dan pandai. Mereka percaya sukar menghasilkan kecemerlangan. Kepercayaan itulah yang mengongkong pemikiran ramai pelajar untuk berjaya dengan lebih bermakna. Adakah anda menganggap mereka yang berjaya dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) melambangkan kecemerlangan? Jika ya, kecemerlangan apakah yang anda kesani?

PORTAL PEMBELAJARAN LUAR WAKTU SEKOLAH
PORTAL e-pembelajaran uniCLIQ yang boleh dicapai di www.uniCLIQ.com melantik penyanyi popular remaja yang masih bersekolah, Najwa Latif sebagai duta rasminya. Ketua Pegawai Eksekutif uniCLIQ. Apandi Dollah berkata, Najwa dalah personaliti yang tepat bagi mewakili uniCLIQ kerana dia merupakan ikon bagi generasi muda dengan kumpulan penggemar dan pengikut yang ramai di dunia maya.

PPPM MELAHIRKAN MURID KRITIS
KEPERLUAN pembelajaran negara menjelang abad ke-21 menyasarkan agar murid di negara ini mempunyai minda yang kritis dan kreatif, tidak semata-mata lagi berlandaskan buku atau memenuhi kehendak peperiksaan awam untuk lulus cemerlang semata-mata. Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20130909/pe_01/PPPM-melahirkan-murid-kritis#ixzz2eNWWeaZW © Utusan Melayu (M) Bhd

WAJIB LULUS SEJARAH TEPATI KEPERLUAN
Subjek Sejarah sememangnya penting dalam mana-sama sistem pendidikan di seluruh dunia kerana selain bersifat pembelajaran, mata pelajaran itu berupaya mendidik murid untuk menerima hakikat jati diri mereka terhadap negara.